Wednesday, November 26, 2008

Mondays at Arcade - Οι συμμετοχές/The Participants

> Πρώτη Δραστηριότητα
Ημερομηνία: 15/12/2008
Καλλιτέχνης: Δημήτρης Φουτρής (Αθήνα)
Τίτλος Δραστηριότητας: Blank Mind Black Mind

"Το μυαλό είναι κενό. Κενός χρόνος. Γρήγορος χρόνος. Αργός χρόνος. σκοτάδι. Αμυδρές εικόνες και αόριστοι ήχοι που γυρνάνε στο μυαλό. Μια παγωμένη αίσθηση, κάτι σαν όνειρο...'
Στο έργο που θα παρουσιάσω δεν προϋπάρχει κάποιο συγκεκριμένο concept, αλλά θα προκύψει μέσα από τον πειραματισμό και την συνομιλία μου με τον συγκεκριμένο χώρο κατά την παραμονή μου τις ημέρες εκείνες. Θα ξεκινήσω να δημιουργήσω ένα site-specific installation με τρία στοιχεία σαν αφορμή. Το μαύρο χρώμα μια ηχητική σύνθεση και τον χρόνο. Αυτά θα είναι τα στοιχεία που επεξεργαστώ για την εφαρμογή του project".


Possible stage for a heavy metal solo guitar performance, 2005, mixed media installation, dimensions variable, 4th Deste prize, Deste foundation, installation view: May 2005, Athens, courtesy: The Artist & Ileana Tounta Gallery

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Φουτρής ξεκίνησε ως ζωγράφος αναπτύσσοντας ένα έντονο ενδιαφέρον στο σφετερισμό και την εφαρμογή των νέων μέσων, στα παραδοσιακά μέσα, όπως και τις μεθόδους επεξεργασίας σύγχρονων ψηφιακών εικόνων και στοιχείων. Ενσωματώνει την οπτική γλώσσα από διαφορετικές πολιτιστικές περιοχές, όπως το Gothic και την κουλτούρα του heavy metal, χρησιμοποιώντας, ζωγραφική, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα και περφόρμανς. Η εργασία του παίζει με το επικοινωνιακό στρώμα των παραδοσιακών εννοιών της τέχνης και της σύγχρονης εικαστικής γλώσσας. Πραγματεύεται με έννοιες όπως, την υπερφυσική αίσθηση του Ιερού, το Μνημειακό και Μεγαλειώδες, την σκοτεινή πλευρά του Ανθρώπινου, την Ουτοπία και τον Ρομαντισμό.


I have harnessed the shadows that stride from world to world to sow death and madness, 2007, mixed media installation, 400X280 cm, from The National Museum Of contemporary Art, exhibition: In Present Tense, Young greek artistsAthens 13.12.2007 – 30.03.2008, courtesy: The Artist & Ileana Tounta Gallery
.
> Δεύτερη Δραστηριότητα

Ημερομηνία: 22/12/2008
Καλλιτέχνης: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης (Λευκωσία)
Τίτλος Δραστηριότητας: Darkness Rising or Music for the people suffering from the sponanteous human combustion syndrome.

Με κύριο θέμα το σκοτάδι και το φαινόμενο της Αυτόματης Ανθρώπινης Ανάφλεξης, ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης θα παρουσιάσει ένα μακροσκελές οπτικό-ακουστικό perfomance, μια 24ωρη αυτοσχέδια μουσική υπόκρουση αφιερωμένη στην πιο μεγάλη νύχτα του χρόνου και το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και το φως που όμως πάντα θα ξεπροβάλλει μέσα από το σκοτάδι, ανεξάρτητα με το ποιος είναι το καύσιμο.

Η μουσική θα ξεκινήσει στις 12:00 πμ τη Δευτέρα και θα σταματήσει στις 11:59 μμ. Μαζί με τον Κωνσταντίνο θα παίζουν και άλλοι φίλοι μουσικοί κατά τη διάρκεια των 24 ωρών.
 

> Τρίτη Δραστηριότητα
Ημερομηνία: 05/01/2009
Καλλιτέχνες: Μαρίνα Γεωργίου - Γεωργία Σκουτάρη - Αγνή Δημητρίου (Λεμεσός, Λευκωσία)

Μαρίνα Γεωργίου

"Με τη βοήθεια της τέχνης, δεν μπορούμε να αναμένουμε οποιεσδήποτε λύσεις ή απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής, αλλά μπορούμε να αντιδράσουμε στην τέχνη και ίσως να κρυφοκοιτάξουμε μέσα από την αλήθεια που η τέχνη ανοίγει. Συναρπάζομαι από τα απλά αντικείμενα και ιδέες που μπορούν να εκτεθούν και να γίνουν αποδεκτά ως τέχνη. Η δουλειά μου επηρεάζεται από την απλότητα και την άμεση γλώσσα της πραγματικότητας. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι "ready mades" αλλά και το ανθρώπινο σώμα. Οι δουλειά μου συνδέει τη φωτογραφία με το γλυπτική".

Γεωργία Σκουτάρη

(Το Τέλος της Αθωότητας)
"Όταν ακούμε την λέξη «παιδί» την συνδέουμε αυτόματα με τις λέξεις αθωότητα, ανεμελιά και χαρά. Όλοι ήμασταν κάποτε παιδιά και γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα παιδιά ξεκινάνε να πειραματίζονται, προσπαθούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο αλλά και εκδηλώνονται από πολύ μικρή ηλικία. Πολλοί επιστήμονες μάλιστα λένε πώς την σεξουαλική τους ταυτότητα την βρίσκουνε από την ηλικία των πέντε χρονών. Γι’ αυτό η ηλικία αυτή είναι πολύ επικίνδυνη. Κυρίως όταν δέχονται εξωτερικές επιρροές π.χ.: σεξουαλικές παρενοχλήσεις είτε από οικία τους πρόσωπα είτε από αγνώστους ή ακόμα και βιασμούς. Αυτό μπορεί να στιγματίσει ένα παιδί για όλη του τη ζωή. Ειδικά στις μέρες μας που η παιδική πορνογραφία εξαπλώνεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς. Μέσα από αυτή τη δουλεία θέλω να δείξω την αρχή αλλά και το τέλος της αθωότητας".

Αγνή Δημητρίου

"Γεννιέσαι σε αυτό τον κόσμο τόσο αγνός όσο και το νερό. Παρόλα αυτά δεν γνωρίζεις τι μπορεί να σου φέρει η ζωή. Πολλές φορές οι συγκυρίες μπορούν να σε αναγκάσουν να αλλοιώσεις ακόμα και μερικές φορές να καταστρέψεις αυτήν την αγνότητα που έχεις μέσα σου και έτσι χωρίς να το περιμένεις γίνεσαι θύμα τις ίδιας σου της ζωής. Θύμα της ζωής δεν σημαίνει ότι χάνεις την αγνότητα σου, απλά επειδή αυτή η αγνότητα είναι βαθιά κρυμμένη στην ψυχή σου, εκεί που κανείς δεν μπορεί να φτάσει, εκεί που κανείς δεν μπορεί να νιώσει τι νιώθεις.
Το έργο θα να προβάλει την ευαισθησία του θέματος χρησιμοποιώντας εύθραυστα υλικά και στιγμιότυπα φωτογραφιών που θα αναδεικνύουν τα ερωτήματα για τις ζωές και την άδικη πορεία αυτών των γυναικών".


> Τέταρτη Δραστηριότητα

Ημερομηνία: 26/01/2009
Καλλιτέχνες: Adi Atassi (Λευκωσία)

"Αντί στον στεγανό χώρο ενός εργαστηρίου, επέλεξα να δουλέψω για μια εβδομάδα, στο κέντρο της Λευκωσίας, στην οδό Αισχύλου. Η παλαιά Λευκωσία αποτελεί για μένα ένα πυρήνα ζωής. Αναπόσπαστο μέρος της δικής μου καθημερινότητας, αφού ζω, εργάζομαι και αναπνέω εδώ. Είναι ο παλμός της πόλης, εδώ είναι το μέρος που «αγγίζεις» αυτόν τον τόπο. Οι περαστικοί, οι φωνές, οι παλμοί, οι ήχοι, τα χρώματα, η μυρωδιά, όλα συνθέτουν τον ζωντανό πίνακα της πόλης τούτης. Αυτό θα αποτυπώσω κατά τις μέρες πριν από την έκθεσης και κατά τη διάρκεια της".

Ο Adi Atassi είναι καλλιτέχνης από τη Συρία αλλά ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στη Κύπρο και στο εξωτερικό.
 
> Πέμπτη Δραστηριότητα

Ημερομηνία: 02/02/2009
Καλλιτέχνες: Μιχάλης Νικολαίδης (Düsseldorf)
Τίτλος Δραστηριότητας: «Στο κόσμο του…»

"Με ενδιαφέρει η ιδέα του «ατόμου στον κόσμο του». Η έκθεση «στον κόσμο του» μπορεί να υπονοεί δύο διαφορετικές καταστάσεις:
α) Στο περιβάλλον του, δηλαδή τι είναι το «γενικό πλαίσιο» μέσα στο οποίο δρα και με το οποίο ανταλλάσει μηνύματα, και
β) «στον κόσμο του» τον οποίο δημιουργεί μόνο του, με τα όνειρα του, τις «ιδέες του» και τις «ευχές» του.
τα σημεία α και β τα βλέπω σαν σύνολα τα οποία ορίζονται από τα γενικότερα μέλη τους, π.χ. στο α) ανήκει ο χώρος στον οποίο υπάρχει ένα άτομο σε μια ορισμένη ώρα, σε ένα ορισμένο χρόνο ή το κορμί του ατόμου με τους μυς του και τη δύναμη που έχουν αυτοί οι μυς σε μια ορισμένη ηλικία , η απλώς η βαρύτητα…
από την άλλη πλευρά στο σύνολο β) ανήκουν π.χ. ο superman και o Spiderman σαν «προβολές» αυτού που θα θέλαμε να ήμασταν. Ορισμένες από τις εργασίες με τις οποίες ασχολούμαι αφορούν το α) και άλλες με το β). Πολύ περισσότερο ενδιαφέρον έχουν όμως οι εργασίες που ασχολούνται με την τομή (αν υπάρχει) ή με την ένωση αυτών των συνόλων, π.χ. να υπάρχει ένας superman για 15 λεπτά ή μια εικόνα όπου ορισμένα πράματα (όχι όλα) δεν ακολουθούν τους κανόνες της βαρύτητας και δεν πάνε κάτω, αλλά πάνε προς τα πάνω. Βασικά όλα εξαρτώνται από ορισμένους κανόνες, από τους οποίους μερικούς τους δημιουργούμε «ατ χοκ» απλώς και μόνο από συνήθεια, ή για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Το παιχνίδι με αυτούς τους κανόνες είναι σκέτη διασκέδαση αλλά και αυτοσκοπός".
Σύντομο Βιογραφικό
2003 Meisterschuler”- of Klaus Rinke, Art Academy, Dusseldorf Award „vorneweg“, Kunstverein Solingen, Solingen.2004 April-June, Artist in residence, Van de Nieuwe Dingen, Tilburg, Holland.2006 Grant for South Korea, DAAD-German Academic Exchange Service.September-December, Artist in residence, Kunstdoc Internation Creation Studio, Seoul, Korea.2008 May, Artist in residence, Latvian Center for Contemporary Art, Riga, Latvia.1998 inter-regno, TUD, Darmstadt.1999 Menschenbilder, Sparkasse Mainz.2000 Symposium, Lugnano, Italien.2001 .mas!, Huerta/Salamanca, Spanien.2003 May, ZKLIWA - with Anna Heidenhain in Avecom-Real Festival, Arnhem, Holland,June-July, Schritt weiter, dann stop - with Takashi Mitsui in Atelier am Eck, Dusseldorf,October, vorneweg, Solingen,November, Suite Guy, Stefanienstrasse, Dusseldorf.2004 June, Tlbrg iu, Van de Nieuwe Dingen, Tilburg, Holland, July-October, Leonids Freiheit, Kirchenbunker, Dusseldorf September, Exospitos - with Menelaos Tomasides at Pfalzstrasse, Dusseldorf .2005 June, The King of the G.L., at the Leaps of Faith, Nicosia/Cyprus .2006 March-May, Exile II, ESTEMPorary, Dusseldorf October, Tongui Dong Alley Project, Seoul, Korea. 2007 Marz, Bernd Glaser - Markus Kaiser - Michalis Nicolaides, Zentrum fur Industriedesign, Solingen,Marz, Tongui Dong Miscellany, Seoul, Korea. August-October, Living Elvis, RMIT Gallery, Melbourne, Australia.September-October, Trendwande 2007, Kunstraum, Dusseldorf October, High Club - with Klara Adam in WG, Malkasten, Dusseldorf November, Urbaned Experience - with Horst Weierstall, Famagusta Gate, Nicosia, Cyprus.2008 January-February, fifteen, Kunstraum BLAST, Cologne May-June, video: dusseldorf / riga, ANDREJSALA - LCCA, Riga, Latvia June-August, ON AIR - with Django Hernandez, LADEN-GEDAN, Malkasten, Dusseldorf, October-Novermber, art entre quatre murs, les Abattoirs, Toulouse, France


> Έκτη Δραστηριότητα
Ημερομηνία: 16/02/2009
Καλλιτέχνης: Tony Maslic (Nicosia, Belgrade, Rotterdam)

"Χαμένοι… Ανάμεσα σε κόσμους, λέξεις, σκέψεις, στιγμές, θορύβους, …η αίσθηση του να είσαι χαμένος, μια περιπέτεια χωρίς τέλος, μια εμπειρία, ένα πειραματικό ταξίδι…
Πολλά έργα τέχνης επιβάλλονται - παράγονται μέσα σε μια αυστηρά χειροπιαστή, εμπορική σφαίρα. Που και πως να πειραματιστούμε, που και πως να σκιαγραφήσουμε τον εαυτό μας εάν απλά ασπαζόμαστε τάσεις και μεθόδους ενός συνεχώς αυξανόμενου ισοπεδωτικού τρόπου ζωής σε μια υπέρ καπιταλιστική καταναλωτική κοινωνία οπού οι «αξίες» ταυτίζονται με την ατομική προβολή διαμέσου των υλικών προϊόντων που κάποιος επιτυχημένος, κάποιος που καθρεφτίζεται μέσα από αυτά, χρησιμοποιεί και καταφέρνει να τα παρουσιάσει ως «αξίες», όπως π.χ. το κινητό τηλέφωνο που κρατά ή το αυτοκίνητο που οδηγεί. Τούτο το έργο δεν είναι για πούλημα… τούτο το έργο δεν υπάρχει …εκτός και αν γίνεις κομμάτι του… Πουλιέσαι;"

Σύντομο Βιογραφικό
Μετά από ένα δεκαετή νομαδικό τρόπο ζωής και παραγωγής τέχνης και έχοντας στο ενεργητικό του συμμετοχές σε πολλές διεθνείς εκθέσεις αλλά και μια μεγάλη τριετή αποχή ο Tony Maslic παρουσιάζει την καινούργια του δουλειά. Ο Tony Maslic τον τελευταίο καιρό ζει και εργάζεται στη Κύπρο.


> Έβδομη Δραστηριότητα

Ημερομηνία: 23/02/2009
Καλλιτέχνες: Χαράλαμπος + Βάσω Σεργίου (Λευκωσία)
Τίτλος Δραστηριότητας: Εμπειρία: μια γήινης διάστασης πράξη

"Το υπό-είναι είναι μια παρασιτική ύπαρξη με μοναδικές αξίες (υφιστάμενο χαρακτήρα). Συνεργάζεται με το ανθρώπινο σώμα όταν αυτό βρίσκεται σε εμβρυικό στάδιο (μετά τον 3ο μήνα της κύησης). Το υπό-είναι εμπλέκεται με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και η σχέση τους γίνεται απόλυτη. Στην γέννα το υπό-είναι είναι ήδη απόλυτα εξαρτημένο από τον φορέα ως προς την τρισδιάστατη γήινη ύπαρξή του. Μέσα από τη σχέση τους δημιουργούνται διάφορες καταστάσεις για την παραγωγή. Μέσα από τη σχέση τους δημιουργούνται διάφορες καταστάσεις για την παραγωγή ενέργειας. Αυτές ονομάζονται εμπειρίες και…".

No comments: